Ute dag

2010-04-29 | 09:24:42
Igår var min lediga dag och den inledde Elin och jag med en löprunda. Efter det var Elin trött och stannade ute i vagnen när jag duschade. Hon sov fram till lunch och fick komma in och äta när hon kom på att hon var hungrig.
Det blev äggröra med spenat och bacon. Äggröra gjord på 5 ägg och meningen var att det skulle räcka till mig också, men Elin har förvandlats till ett matvrak utan dess like. Det blev inte mycket över till mig och som att det inte var nog med att Elin satte i sig mängder med mat, hon har börjat fatta att Nasse också är hungrig. Igår matade hon honom med....BACON......

Efter lunchen gick vi ut igen. Det blev en promenad till ICA och sen stannade vi vid lekplatsen. Elin och jag steg upp klockan 7 igår morse, vi kom hem från lekplatsen vid 17. Vi hade alltså varit uppe i 10 timmar och 8 av dom hade vi spenderat ute. Det blev lite mer färg i Elins ansikte, eftersom vi var ute i strålande solsken.

Måndag och torsdag nästa vecka är mina lediga dagar, och någon av dom dagarna ska vi minsann åka och simma. Och snart, då börjar Elin på simskola i Lund. Minisim, ska hon gå på. Ja, såfort vi har anmält henne till det vill säga =)








Vår prommenad till ICA



Kex paus på en av bänkarna på gågatan.

Besök av gudmor Maria

2010-04-25 | 21:53:03
I torsdagskväll kom Maria på besök. Hon har inte träffat varken Elin, mig eller Johan sen Elins dop, så det var faktiskt på tiden. Elin hade redan somnat när Maria kom, men hon vaknade redan vid kl 6 på fredagen för att ta igen förlorad tid. Maria i sin tur, hon kunde inte komma på en enda dag hon hade varit uppe så tidigt när hon hade haft semester. Men hon blev glatt överraskad över hur mycket man hann med när man var uppe i ottan. När klockan var lite efter 10, samtidigt som IKEA öppnade hade vi hunnit med följande:

  • Äta frukost i lugn och ro.
  • Åka och visa Johans renoverade lägenhet för Maria.
  • Tittat på Öresundsbron, plus stäckan bron-Limhamnsfältet (som vi ska springa när det är Broloppet)
  • Tittat på fina hus och åkt Klagshamn runt.

Allt detta fram till klockan 10 och då var vi på plats på IKEA. Maria blev inte heller så imponerad av bygget och eftersom hon inte åker hiss blev hon inte så vidare överlycklig över att man behöver åka hiss 4 gånger om man har vagnen med sig.

Elin, hon som var ansvarig för att vi alla var uppe tidigt, var supertrött så hon var bara en gnällig unge inne på IKEA, inte omtyckt av någon. Hon var gnällig tills hon fick sin korv. Den var god, men sen fick hon för sig att brödet var varmt så det skulle hon blåsa på innan hon kunde äta det. Vissa obegripliga saker har hon arvt av Johan, det bara är så.

Vi åt alltså korv, sen skulle vi gå på ILVA och vi bestämde oss för att fika där. Elin var lite gnällig även på ILVA, men hon tystnade och sken upp hela hon när vi kom till Espresso House och hon såg alla kakorna.
MEN, Maria och jag kom på att vi fortfarande var mätta efter korven så vi hoppade över fika och Elin blev så besviken.

Hemvägen gick via Maxi och där skulle vi köpa gummistövlar till Elin. Vi passade även på att köpa grill briketter. Det var nämligen 3 st för 20 kr, men när vi kom till kassan kostade det 656 kronor. Tanten i kassan slog in 33 st påsar. Sen fick vi ju gå till informationen för att få pengarna tillbaka, men det var inte det lättaste, sommarjobbare i kassan och hon fattade inte hur man gjorde returen. Det slutade iallafall med att vi fick ALLA pengar tillbaka, även dom vi egentligen skulle betalt.
När vi kom hem var klockan över 13 och stackars Elin var så trött att hon somnade direkt. Maria och jag åt lunch och sedan gick vi till Swedala outlet. När vi kom fram där,  vaknade Elin så det var bara 1 timmes sömn för henne.

Under helgen har det också blivit lek i sandlådan, och en promenad till ankorna med gammalt bröd. Nu missuppfattade Elin det hela lite grann och började själv äta av det brödet ankorna skulle få.

Idag satt Elin och jag i solen i 2,5 timmar. Vi var på lekplatsen och Elin fick så mycket nya kompisar att hon aldrig ville gå hem. Först kom det 2 pojkar som lekte med henne. Dom var mycket äldre än Elin. Så gamla att dom inte ens behövde varken sin mamma eller pappa med till lekplatsen. En av dom gick till och med hem och hämtade ett kex till Elin (även att vi hade både kex och yoggi med oss som Elin skulle ha som mellis). Sen satt dom och bakade kakor i sandlådan med Elin. Lite senare kom 2 flickor och en pojke till och ville vara med och leka. Fast dom lekte bara en liten stund, sen ville dom hellre gunga.

När pojkarna försvann kom det en flicka i Elin storlek. Hon var där med sin farmor och hon var faktiskt 6 månader äldre än Elin. Och hennes pappa och Elins pappa, dom hade gått i samma klass bersättade hennes farmor. Den flickan fick vara hos farmor, för idag på morgonen blev hon storasyster. Hon var lite blyg, men hennes farmor sa att nästa gång hon var och hälsade på så kunde Elin och hon leka igen.

Veckan började med att Elin var sjuk, men onsdag och torsdag var hon på dagis. Hon gråter som vanligt när vi lämnar henne och både onsdagen och torsdagen hade hon varit gnällig och hängig på dagis. Hon hade inte velat äta heller och på torsdagen skulle vi egentligen åkt till Nils Holgersson gymnasiet i Skurup och tittat på när dom släppte ut kossorna på grönbete, men det fick vi hoppa över. Elin var ledig från dagis i fredags, då blev det inte mycket vila, men resten av helgen har hon vilat ut, så trött borde hon iallafall inte vara på dagis imorgon.

Det var sol i veckan, men precis när Maria kom blev det kallt igen. I torsdags morse när jag åkte till jobbet låg det till och med snö på marken. Det har varit så soligt ute nu att Elin blivit solbränd på dagis. Vi har fått hem lappar om att den mesta av verksamheten har flyttat ut och att barnen ska ha med sig solkräm, men vi har inte kommit så långt ännu. Vi har tagit fram solkrämen och skrivit namn på tuben, men det är fortfarande kvar hemma. Så Elin har blivit solbränd. Det finns en kant ovanför ögonen. Ovanför är hon vit, under brun. Haha, mössan har gett henne en bonnabränna!








Elin äter päron.





Hon måste ha lärt sig dricka ur glas på dagis,
för här hemma är det ingen som övat med henne.

Påväg till lekplaten i eftermiddags.

Elin leker i sandlådan.



Gungan.



Jepp, hon kan.
Både klättra upp och kasta sig utför. Helt livsfarligt ser det ut.



Elin lyktar på vitsipporna hemma på tomten.

Till sist!
Alla har sagt att Elin är lik Johan. Själv har jag aldrig sett likheten,
förrän nu ;-)

Första barnsjukdomen

2010-04-20 | 20:48:07
Det tog 16 månader, men sen blev även plutten sjuk. 3-dagars febern var den första bansjukdomen hon inte lyckades stå emot. Hon fick vara hemma från dagis idag också och jag fick jobba 15:30-20 så ingen här som klagar iallafall. Idag pratade vi med BVC och vår sköterska där kunde inte så mycket så hon kollade upp fakta på internet när jag väntade i luren. Hon kom  fram till att Elin kunde gå till dagis imorgon. Så nu får vi se hur länge det vara innan nästa sjukom kommer. Vattkoppor är det då som står på tur, det går på dagis fick jag veta idag när jag pratade med dom.

Idag på Elins 16 månaders dag var vi (precis som igår) ute och lekte i sandlådan. Elin bakade kaka efter kaka. Det är en av fröknarna på dagis som alltid sitter i sandlådan och bakar kakor med barnen. Elin kan också. Hon fattar till och med att hon måste platta sanden med spaden innan hon vänder spannen. När hon vänt spannen så slår på utsidan av spannen med spaden så sanden släpper och sen kommer det spännande. Hon lyfter försiktigt på spannen och böjer sig ner för att kika in och se om sanden släpper eller om hon måste slå lite till.

Mer saker Elin kan som jag glömde igår, det är att titta på flygplan. Hör hon ser ett flygplan tittar hon uppåt tills hon ser det och då pekar hon på det. Men det är ibland lite svårt att höra skillnad på flygplan och bilar....








Jag glömde ta bilder när vi satt i sandlådan,
men det blir iallafall bilder från lekplatsen.


Elin kan...

2010-04-19 | 12:05:33
Öppna grindarna som jag skrev om sist, men förutom det så kan hon:

  • Gå segnälkab
  • Peka på sin mage, näsa, mun och sitt öra.
  • Rita fina teckningar.
  • Sortera skor. Hon tar ner alla från skohyllan och sätter sedan upp dom igen, fast inte riktigt på rätt plats.
  • Nästan ta på sig sina strumpor själv, och sina skor.
  • Nynna på Lilla snigel, så pass bra att man hör vilken sång det är.
  • Äta all mat helt själv, och är maten tillräckligt god så slabbar hon ingenting...
  • Baka kakor i sandlådan.
  • Sätta igång och stänga av tv och dator är lätta saker som hon kunnat göra i flera månader.
  • Liksom att klättra upp och ner för soffan och på stolar och i trappan.
  • Och göra alla rörelseran i Imse vimse spindel, men nu gör hon dom på rätt plats i sången också =)
Och dessutom är tand nr 15&16 är påväg att komma fram...
Snart är hon stor på riktigt!

Förra helgen var vi ju sjuka så mormor&morfar fick komma hit. Och efter det, då blev mormor sjuk. Vi smittade henne.
Jag är fortfarande inte riktigt frisk, min mage vill inte rikigt hänga med. Men jag börjar misstänka att det är laktosfritt som får börja gälla igen.

Elin har klarat sig från magsjukan, men i lördags fick hon feber. Det hade hon igår också och idag då är jag hemma från jobbet med henne. Fast det blir inte hela dagen. Johan kommer hem vid 15 så då kan jag åka och jobba resten av kvällen. Denna febern är nog 3-dagars febern. Sofia fick den efter att Elin och hon träffats och det ska ta 10-15 dagar efter smittan tills det bryter ut och Elin belv sjuk efter 13 dagar....

Innan hon blev sjuk var det ju en hel dagis vecka. Nu är det varmt ute så nu både äter och sover dom ute på Elins dagis. Dom är ute från morgon till kväll och det tror jag uppskattas av Elin. Massvis med nya barn håller på att inskolas också. Fullt hus alltså.

Jag jobbade kväll förra veckan så innan vi gick till dagis så var Elin och jag ute på antingen morgonpromenad eller löprunda i solen.

På fredagen var jag ledig och vi behövde hämta Elins regnkläder på dagis. Skulle blivit regn i helgen enligt tv-vädret föra veckan. Vi GICK till dagis. Elin hade sin dockvagn med och fram och tillbaka tog det hela 1 timme och 15 minuter. Sitter Elin i vagnen tar det ca 7 minuter att gå. Det var ju soligt ute och två siffriga plusgrader och det var nästan så att jag beslutade mig för att börja jobba på en kommunan förskola.

När vi gick förbi den förskola som ligger där vi bor satta ALLA fröknar längst husväggen och solade. Det var inte någon som brydde sig om ett enda barn. Inte ens dom gråtande barnen fick någon uppmärksamhet. Det var bara sola som gällde. Ett sånt jobb skulle jag också kunna tänka mig =)

När vi kom till Elins dagis var klockan över halv fem och alla hade redan hunnit gå in och börja städa för helgen. Elin blev livrädd för att jag skulle lämna henne och började som vanligt gråta, men vi skulle ju bara hämta hennes regnkläder och sen gå igen så gråten gick över fort.
På förmiddagen på fredagen var vi på öppna förskolan och det var likadant där. Elin började gråta när vi kom dit för hon trodde givetvis att hon skulle bli lämnad, men det blev hon ju inte. Jag var där hela tiden och lekte med henne. Där var fullt med massa nya små barn. Elin var faktiskt äldst och hon tog den uppgiften på allvar. Hon klättrade upp i soffan, tog en bok och hade högläsning för alla dom små som satt på mattan under soffan och lyssnade.









Ännu en sak hon kan själv, men som jag glömde på "listan".
Elin borstar sina tänder.







Ute på promme.



Har man glovvärme och Nasse som kudde,
vem behöver en säng då??

Påsken 2010 no 2

2010-04-11 | 20:53:53
Haha, det var iallafall tanken, och bakom den tanken låg ju givetvis att inlägget skulle kommit i måndags eller iallafall i tisdags.
Det hände inte så mycket mer under påsken. Under söndagen var Elin och Johan i stan och hälsade på kusin Nils, jag jobbade. Måndagen var jag ledig och då var Elin och jag på Burlöv Center och där träffade vi Marie och Amanda. Vi fikade och gick i en massa affärer och Elin trivdes inte alls med det, så det var mest jobbigt skulle man kunna säga.

Tisdag och en ny dagis vecka. Veckan har varit likadan varje dag. Elin har kommit till dagis vid 8 eller vid 8.30, det har berott på lite när Johan och hon har orkat stiga upp =). Har Elin varit på plats innan 8:30 har hon fått frukost där för frukost buffen står dukad från 7-8:30. Dom dagar hon kommit efter har hon ju ätit frukost hemma.
Efter frukosten är det lek och vid 9 morgonsamling med sång och fruktstund. Sen blir det lek, och vid fint väder är det utelek som gäller fram till 10:45 då lunchen är serverad (2-3 portioner lunch äter Elin dagligen). Efter lunch får lillegruppen sova middag (1-1,5 timmes sömn blir det för Elin) och sen vid 13:30 när alla vaknat är det lek igen. Lite innan 15 dukar kocken fram mellis och sen är det ute lek oavsett väder fram till jag kommer och hämtar Elin vid efter 16:30 någon gång. Jag brukar komma 16:40 och då är det nästan precis när det är frukstund så då sitter dom barnen som vill ha frukt och äter det och dom andra leker. Elin har lekt alla dagar utom 1 då hon åt frukt. Annars har hon suttit i sandlådan när jag kommit eller så har hon lekt i rutschkanan.

Ja, såhär är det varje dag nu för tiden, fast utom i fredags. Johan vaknade mitt i natten och var sjuk. Maginfluensa eller matförgiftning, svårt att avgöra. Jag var friskt och sov vidare, men snart vaknade jag också och var sjuk. Jag tog det säkra före det osäkra och tog mina piller som jag hade över sen jag var råkade ut för matförgiftning sist. Det gjorde nog att jag inte blev riktigt lika sjuk som Johan. Men ändå tillräckligt sjuk för att drabbas av panik över att vi bara har 1 toalett men vi var två magsjuka som helt hade velat bo på toaletten.
Detta utspelade sig vid 5 tiden på morgonen. Vid 6 började nästa problem. Det problemet var mitt fel. Jag skrek på Johan att han var TVUNGEN att komma ut från toaletten, och mitt skrik gjorde att Elin vaknade. Elin var inte sjuk, men vem orkade ta hand om henne...

Elin har lärt sig öppna grindarna här hemma, både nere och uppe och när hon öppnat pekar hon på grinden och säger ÖPA! Ja, sen går hon antingen upp eller ner. Johan fixade till grinden på övervåningen i fredags morse så den inte gick att öppna,  sen fick Elin springa runt på övervåningen när vi andra låg i sängen, eller befann oss på toaletten. Elin var duktig och sysselsatte sig till klockan var 8, då var hon hungrig. Vi lyckades ge henne frukost och få på henne kläder och sen mot alla odds fick jag iväg henne till dagis. Hade Elin också varit sjuk hade vi aldrig klarat av fredagen. Men nu var hon fiskt och kunde vara på dagis, tur för oss.

Vi kom till dagis och Elin skrek som hon gör varje dag när vi lämnar henne, men jag ville bara hem igen och funderade på hur jag skulle överleva dom 3 minuterna hem det tar med bilen. Jag kom hem och kom också till sängen där jag låg och sov till klockan var 13:30. Då var det bara att ringa mamma på jobbet och säga att hon och pappa var tvugna att komma ner till oss för att passa Elin. Jag sov vidare och vid 16:30 uppstod nästa problem. Mamma hade gått tidigare från jobbet, men dom hade inte kommit fram ännu och Elin skulle hämtas från dagis. Johan kunde knappt röra sig och jag hade ingen aning om hur vi skulle lösa detta.  Jag ringde mamma och pappa men dom var bara i Karlshamn och hade då minst 1,5 timme kvar innan dom var framme.

Ok, jag fick bita ihop och åka och hämta Elin. Påväg till dagis tänkte jag att dom iallafall är ute så det är bara att ta Elin och lasta in henne i bilen. MEN, nej, dom var inne. Vad fan skulle jag göra nu, ta på henne overall och skor och allt. Nej, tänkte jag, hon få åka utan ytterkläder på hem. Väl hemma satte jag henne i fåtöljen med 1 banan, 1 nappflaska med vatten och satte igång Teletubbies på datorn. Elin var jätte snäll och satt och tittade så jag kunde få vila. Men någon timme senare var hon hungrig och faktiskt började jag må bättre så jag kunde följa med henne ut i köket och fixa mat och till och med få på pyjamasen och lite senare också lyckats få i henne välling, samtidigt som mamma och pappa kom hit. Elin somnade och både jag och Johan mådde bättre. Precis när hjälpen kom.

Mamma och pappa stannade hela helgen. Lördagen var barnloppis lördag och jag ville så gärna gå loppisen så mamma och jag gick dit en runda. Jag var inte riktigt på hugget (kom dessutom inte ens till loppisen förrän kl 13 och dom stängde kl 14) men kom ändå hem med 6 tröjor, 3 byxor och 3 par strumor och 1 kjol och då hade bara gjort av med 50 :-. Efter loppisen var jag tvungen att vila och eftersom Elin också låg och sov åkte mamma och pappa till stan för att handla lite kläder. När dom kom tillbaka behövde Elin få komma ut så det blev en runda i skogen.

På söndagen var det egentligen en kompisträff (mammaträff) inbokad hemma hos oss, men den hoppades givetvis över. Mamma och pappa åkte hem och Elin fick följa med mig och Johan ut en runda på förmiddagen. Ok, vi behövde inte springa på toaletten var 5 minut längre, men var ändå inte så pigga så det fick blir en tur med cykel. Vi var tillbaka 40 minuter efter start, Elin hade somnat på cykeln, och sov vidare i sin säng och Johan och jag kunde lättade gå och vila.




I´m sorry. Men kameran....
Har börjat lära mig ta bilder med porträtt objektivet, men med vidvinkelobjektivet blir det bara suddiga bilder och det var ju det objektivet som suttit på hela veckan.

Det blir iallafall en sov bild som är tagen med den andra kameran =)


Och så bjuder Elin på dansuppvisning


Påsken 2010 no 1

2010-04-03 | 21:30:11
Vi inledde såklart påskhelgen med skärtorsdagen, som alla andra. Elin var ledig från dagis denna dagen för alla fröknar skulle på utbildning så det skulle bara vara vikarier där. Elin och Johan hade bestämt att dom skulle vara hemma och leka istället. Det började mest med att dom gjorde saker som Johan tycker om, nämligen att cykla till bokskogen för att gå en liten runda i skogen. Elin var inte så entusiastisk och gav upp innan dom var riktigt framme. Dom fick alltså hoppa av cykeln och leka i skogen lite tidigare än planerat.

Långfredag: När jag vaknade var jag döende. Jag har aldrig varit så fruktansvärt förkyld i hela mitt liv. Det fick bli en massa panodil och red bull sen sov jag vidare. Elin och Johan var ute i det fina vädre och gick. Jag steg upp lite senare under förmiddagen och kände mig bättre. Sen lagom till kvällen, var jag nästan helt frisk igen. Under kvällen hade vi besök av farbror Peter, tant Britt, farbror Frederik, tant Linda och kusin Nils. Elin blev lite upprörd under vår middag för att hon inte fick äta sin mat själv. Det löste sig efter att vi flyttat bort hennes stol från mattan och en bit in i köket, där kunde hon kladda bäst hon ville.

Påskafton: Elin vaknade samtidigt som jag steg upp idag, nämligen vid 7:30. Nu hann jag inte med att ge henne frukost innan jag gick till jobbet så jag fick helt enkelt väcka Johan såhär omänskligt tidigt en ledig dag för att han skulle kunna ta hand om Elin.

Hela helgen har bjudigt på varmt väder och sol från en klarblå himmel så påväg hem från jobbet ringde jag Johan för att höra om jag skulle köpa kött så vi kunde gilla. Men han svarade att det skulle bli PIZZA till middag idag, för vi har nämligen fått besök av Tobbe, Maria och Sofia.






Barnarbete:
Elin har fått lära sig unde vår renovering av badrummet att hon inte får gå in där. Är dörren öppen har hon alltid bara stått i dörröppningen och tittat in. Hon vet att hon inte får gå in och det har hon inte gjort heller.
Nu är renoveringen nästan klar, bara lite rör och duschväggen som ska upp så alla verktyg och saker som har använts har stått vid ytterdörren i väntan på transport vidare till garaget. För någon dag sen fick Elin tag på en av sakerna. Den saken man har efter att man har fogat, den man använde vatten på. Den har säkert något helt otippat namn, men iallafall ingen jag kommer på nu. Elin såg den vid dörren, tog med sig den, öppnade dörren till toaletten, la sig på knä utanför tröskeln (hon får ju inte gå in) och så drog hon den över golvet, precis som hon stått och sett Johan göra. Och man såg riktigt hur hon sträckte sig för att komma åt så långt in som möjligt.





Elin i skogen.



Elin luktar på träd.



Elin kramar kusin Nils.

RSS 2.0